Norges bank gjør datadeling enkelt

Tadata
3 min readSep 16, 2021

--

Datadeling er i ferd med å bli trendy, og stadig flere velger å tilgjengeliggjøre sin egen data. En følge av dette er at små og store bedrifter over det ganske land har utviklet APIer og gir deg mulighet til å hente ut og bruke mange forskjellige typer data. Det er en jungel av data der ute og det er varierende hvor lett tilgjengelig dataen faktisk føles for oss brukere. Vi i Tadata prøver å bevege oss gjennom denne jungelen, bane vei og gjøre det enklere for dere å få tak i dataen dere trenger. En del av denne ferden er å teste og evaluere APIene som finnes der ute, så du som bruker kan plukke fra øverste hylle.

Dagens tur går til Norges Bank. En bedrift mange vil tenke på som en tradisjonsrik og kanskje gammeldags institusjon, men som med ny, moderne logo og fremtidsrettede ambisjoner, også har kastet seg ut i datadelingsverden. Med sitt API deler de informasjon om Norges rentenivå og kursen mellom norske kroner og andre valutaer. Det er et brukervennlig API som gir ut konkret og nyttig data i forskjellige formater.

Det første som møter en når man besøker Norges Bank sin API side er en blogg hvor de viser de siste nyhetene og oppdateringene for APIet sitt. To klikk videre tar deg til selve dokumentasjonssiden, en enkel og oversiktlig side som gir deg en rask oversikt over de forskjellige input parameterne man kan bruke. Det vi liker veldig godt med landingssiden til Norges Banks dokumentasjon er at man ikke blir overveldet av alt for mye informasjon, men at man må åpne opp de forskjellige parameterne for å se resten av dokumentasjon.

Når man så begynner å grave seg ned i hva dette APIet faktisk kan gjøre, blir alt med et mer komplisert. Allikevel er hver parameter ganske enkel å forstå, og det tar ikke lang tid å forstå hvilke muligheter som finnes. Eksemplene er lette å lese, og siden dette er et enkelt API, er det mulig å prøve seg fram i nettleseren. Norges Bank har også skrevet ut alle de forskjellige mulige input parameterne i tabeller, noe som gjør dokumentasjonen enkel og oversiktlig å lese og APIet lett å ta i bruk.

De eneste negative å trekke frem med Norges Bank sitt API er at når man ber om å få det ut på JSON er det veldig vanskelig å lese og vanskelig strukturert. Norges Bank støtter fire forskjellige formater (Excel, CSV, JSON og XML) og selv om det er imponerende at man kan velge så mange formater er det irriterende at JSON, som jo er det de fleste foretrekker, er så vanskelig å lese og forstå. Hadde JSON vært skrevet ut likt som XML så hadde det blitt toppkarakter, men må trekke litt på det rotete ut-formatet.

Alt i alt har det vært en fryd å prøve seg frem i Norges Banks API, og vi har stor tro på at med en slik brukervennlighet vil noen snart begynne å finne sammenhenger mellom høytrykk på Sørlandet og lav dollarkurs. Terningkast 5 fra oss i Tadata.

--

--

Tadata

Skal du forstå, utforske eller implementere - Tadata er stedet. Tadata.no for alle dine API-behov.